loading...

Δε θα το πω μόδα, γιατί υπάρχει για αρκετό καιρό πλέον έτσι ώστε να μη θεωρείται μόδα. Το brunch (portmanteau των breakfast και lunch) μπήκε στη ζωή μας υποθέτω κάποια στιγμή πριν 3-4 χρόνια, ξεκινώντας από καναδυό μαγαζιά στο κέντρο που δειλά δειλά ξεκίνησαν να σερβίρουν αυγά benedict και pancakes.

Τον τελευταίο χρόνο όμως η φάση έχει ξεφύγει, και καλά έχει κάνει. Το brunch είναι μια ωραία συνήθεια για φαγητό Σαββατοκύριακου, ικανοποιεί και τους party animal ξενύχτες και τις οικογένειες με τα 2 παιδιά που θέλουν μια βόλτα μετα φαγητού την Κυριακή το πρωινομεσημέρι, μικρές παρέες, μεγάλες παρέες, τα πάντα όλα. Άσε δε που το brunch (και κατ’ επέκταση και breakfast) food είναι από μόνο του πολύ δυνατό, ανεξαρτήτου ώρας κατανάλωσης. Καλά τα λέει ο τεράστιος Ron Swanson.

Μαζί με τα μαγαζιά που το σερβίρουν όμως, τόσο έχει ανέβει και η ζήτηση για φαγητά και συνταγές brunch στην Ελλάδα. Εγώ που δεν παρακολουθώ Ελληνική TV και γενικώς τους γνωστούς Έλληνες σεφ, είδα τέτοιες συνταγές για pancakes, brunch sandwiches και croque madame από διάφορους Έλληνες σεφ. Πριν τους ανακαλύψω όμως (και κάποιοι όπως ο Πετρετζίκης έχουν ιδιαίτερα αξιόλογο και εύκολο στην υλοποίηση υλικό), κοίταγα κυρίως προς ξένο ρεπερτόριο.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ ότι brunch συνταγή χωρίς αυγό δεν υφίσταται. Αν είστε του γλυκού πρωινού και θέλετε κρουασανάκια και pancakes και τσουρέκια με πραλίνες, δε θα τα βρείτε εδώ. Σεβασμός σε όλα αυτά, προφανώς, αλλά όλα έρχονται προαιρετικά μετά το κυρίως πιάτο, που φυσικά περιλαμβάνει κάποια μορφή αυγού. Εδώ θα βρείτε συνταγές που περιλαμβάνουν αυγά λοιπόν, αντλώντας έμπνευση από το θαυμαστό κόσμο του YouTube. Για πάμε.

 

1. Αυγά Benedict

Ίσως το πιο γνωστό πιάτο για brunch, και ένα από τα ας πούμε πιο δύσκολα να πετύχεις σπίτι. Περιλαμβάνει 2 δύσκολα στοιχεία για τον μέσο άσχετο με κουζίνα όπως εμένα, τα αυγά ποσέ και την σως Hollandaise. Στο video του Gordon Ramsay θα βρείτε τον ευκολότερο τρόπο για σπιτική Hollandaise, ενώ για τα αυγά ποσέ χρησιμοποιώ πλέον τη μέθοδο που βρήκα στο βίντεο εδώ, και όχι τις άλλες μεθόδους με μεμβράνη ή με μίνι-κυκλώνα σε κατσαρόλα. Αυτό με το muffin pan γίνεται και με μικρά σκεύη σιλικόνης (μικρά ώστε να μην απλώσει πολύ το ποσέ αυγό μας), σκεύος που είναι πιθανότερο να έχουμε σπίτι.

Εναλλακτικά, για 1-2 αυγά, μη ντραπείτε να τα φτιάξετε και στο φούρνο μικροκυμάτων. Η Helen Rennie εδώ έχει την πιο εύκολη μέθοδο, και δύσκολα θα αποτύχετε αν την ακολουθήσετε. Προσοχή, είναι εύκολο να αποτύχετε τόσο στα ποσέ όσο και στην Hollandaise. Τα ποσέ μπορεί να βγουν σκληρά ή να διαλυθούν, και η Hollandaise να διαχωριστεί. Μην το βάζετε κάτω, συμβαίνει σε όλους μας, και προσπαθήστε ξανά 🙂

Επίσης, μη δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο να ψάξετε / φτιάξετε English muffin, χρησιμοποιήστε ένα ωραίο φρυγανισμένο ψωμί του τοστ. Όσον αφορά το ζαμπόν της υπόθεσης απλά ζητήστε στο supermarket μια φέτα (ανά αυγό) ζαμπόν fouantre χοντροκομμένο. Το τελικό αποτέλεσμα (αν σας αρέσει να κολυμπά στην Hollandaise όπως εμένα) είναι κάπως έτσι:

2. Eggslut Fairfax

O Alvin Cailan ίδρυσε το Eggslut το 2011, και τότε στεγαζόταν σε μια απλή καντίνα. Πλέον πάει για το τέταρτο εστιατόριο της αλυσίδας, με παραρτήματα σε California και Las Vegas. Κάτι κάνει σωστά ο παίχτης.

Το πιο γνωστό του breakfast sandwich λέγεται Fairfax και το stack περιλαμβάνει από κάτω προς τα πάνω τα εξής:
Sriracha mayo, scrambled eggs, τυρί cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανό bacon, όλα αυτά σε ψωμί brioche. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει κάπως έτσι, και πιστέψτε με, είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από ό,τι φαίνεται:

3. Μortadella Sandwich

Ο τίτλος τα λέει όλα. Πέτυχα το βίντεο του Michael White στο YouTube, και πραγματικά δε γινόταν να μην δοκιμάσω τη συνταγή του. Και αυτό το sandwich έχει ένα τρικ για τον μέσο άσχετο με την κουζίνα όπως εμένα, πως να φτιάξεις ένα αυγό τηγανητό over easy.

Ευτυχώς, το YouTube έχει πάλι τη λύση. Στο βίντεο εδώ θα δείτε πιο επεξηγηματικά πως γίνεται το σωστό αυγό over easy, αν και εδώ έχω και εγώ κάποια tips: Οπωσδήποτε αντικολλητικό τηγάνι, επιπλέον βούτυρο για να γλιστράει σίγουρα το αυγό, χαμηλή φωτιά για να μην το κάψουμε, και για το γύρισμα χρησιμοποιήστε μια απλή πλαστική σπάτουλα αντί να το κάνετε με flip – είναι απλά πιο εύκολο. Φυσικά παίζει να σας σπάσει και να βρίζετε και να λέτε “δε το πετάω θα το φάω έτσι”, είπαμε, συμβαίνει σε όλους, απλά φτιάξτε ένα άλλο 🙂

H δική μου έκδοση του συγκεκριμένου sandwich λοιπόν περιλαμβάνει από κάτω προς τα πάνω:
Sriracha Mayo, 2 φέτες μοτσαρέλα (αυτή που είναι για τοστ), αρκετές πολύ λεπτές φέτες μορταδέλα, λίγα φύλλα ρόκας και ένα αυγό over easy, με ψωμί brioche.

Και bonus φωτογραφία μετά το κόψιμο για το food porn της υπόθεσης:

4. Breakfast Burrito

Στην Αμερική το αγαπάνε πολύ, εδώ είναι ελαφρώς άγνωστο. Κάπου κάπως είχα φάει ένα ωραίο από ένα μαγαζί στα βόρεια, delivery κιόλας, αλλά αγνοώ εντελώς πως λέγεται το μαγαζί. Παρόλα αυτά, το breakfast burrito είναι ότι πρέπει για brunch, και θα έπρεπε να υπάρχει πιο εύκολα διαθέσιμο.

Η λογική είναι παίρνουμε κάτι σε πατάτα, κάτι σε αυγό, κάτι σε κρεατικό, κάτι σε αβοκάντο και pico de gallo, τα τυλίγουμε όλα μαζί και τρώμε μέχρι έκρηξης. Για το pico de gallo θα βρείτε άπειρες συνταγές, δε σας κουράζω – αλλά μην παραλείψετε τον κόλιανδρο, εκεί είναι όλη η γεύση του. Για το αυγό χρειάζεται scrambled eggs, που για αυτή τη συνταγή προτιμώ την πρώτη μέθοδο που λέει ο Jamie Oliver εδώ, και στο κομμάτι του κρέατος μου αρέσει το ισπανικό chorizo (προφέρεται τσορίθο αλλά μπορεί να σας κοιτάνε σαν εξωγήινους) σοταρισμένο με λίγο bacon. Όσον αφορά το αβοκάντο, μην ασχοληθείτε να φτιάξετε guacamole (εκτός αν έχετε χρόνο), και απλές φλύδες κάνουν τη δουλειά τους.

Στο θέμα της πατάτας τώρα, θα βρείτε διάφορες παραλλαγές. Κάποια έχουν κύβους πατάτας σε τηγάνι, κάποια έχουν ψητές λωρίδες, αλλά το καλύτερο για μένα είναι να φτιάξετε τη δική σας hash brown! Θα βρείτε διάφορες συνταγές με προσμίξεις υλικών, αλλά γίνονται και μόνο με πατάτα / αλάτι / πιπέρι. Η πιο ωραία μέθοδος είναι εδώ, και ναι είναι λίγο μπελαλίδικη (τρίφτης στέγνωμα μούλιασμα κτλ) αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Αντί να φτιάξετε μια τεράστια, μπορείτε να φτιάξετε μικρότερες για το κάθε burrito σας, θα γίνουν και λίγο πιο γρήγορα.

Το δικό μου breakfast burrito περιλαμβάνει mix τηγανητού chorizo με bacon, αυγά scrambled, πατάτα hash brown, pico de gallo και αβοκάντο, σερβιρισμένο με nachos με sour cream, pico de gallo και καυτερή salsa. Chorizo θα βρείτε στα περισσότερα μεγάλα supermarket, sour cream βρήκα στον AB, ενώ salsa χρησιμοποίησα την Thick ‘n’ Chunky της Old El Paso, που πλέον παίζει σχεδόν σε όλα τα supermarket στη γωνία με τα ethnic φαγητά.

5. Croque Madame

Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα πλέον για φαγητό ειδικών αποστολών. Το croque madame είναι ένα sandwich της Γαλλικής κουζίνας, και μπορείς να το κάνεις από ένα μικρό τοστ με μπεσαμέλ και αυγό, μέχρι ένα βουνό θερμίδων και απόλαυσης. Μαντέψτε ποια έκδοση έφτιαξα.

Croque madame λοιπόν, με τη συνταγή να προέρχεται από τον Kris Morningstar εδώ, και το stack να αποτελείται από κάτω προς τα πάνω από:
Ψωμί ψημένο, τυρί τριμμένο, ζαμπόν, τυρί τριμμένο, ψωμί ψημένο, μπεσαμέλ, τυρί τριμμένο και ένα αυγό από πάνω. Το αποτέλεσμα είναι αυτό:

6. Scrambled eggs με καπνιστό σολωμό

Και για το τέλος κάτι λίγο πιο υγιεινό, αλλά εξίσου νόστιμο, και σίγουρα το πιο εύκολο από όλα. Έμπνευση αποτέλεσε ο Gordon Ramsay στο βίντεο του εδώ, αλλά έκανα μια μικρή παραλλαγή της συνταγής.

Έφτιαξα τα scrambled όπως η τρίτη μέθοδος του Jamie Oliver, αλλά πιο πριν είχα κόψει τον καπνιστό σολωμό σε μικρά κομματάκια, όπου και τα έβαλα μέσα στα αυγά λίγο πριν τα βγάλω από τη φωτιά. Μετά όλο αυτό το έβαλα πάνω σε μια φέτα γερμανικό βαρύ μαύρο ψωμί που είχα ελαφρώς ψήσει, και έτοιμο. Μου πήρε το πολύ 10 λεπτά για όλα τα βήματα της συνταγής, και έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση που θα αγαπήσουν όσοι είναι φίλοι του σολωμού.

Συνέχεια άρθρου...
loading...


Η συντακτική ομάδα του David-avramidis.gr